MOJIH 5 NAJLJUBŠIH KNJIG LETA 2020

Zelo hitro se bliža konec leta in zopet je prišel čas, ko pogledamo za nazaj, kaj se je dogajalo letos. V tem prispevku vam bom na kratko predstavila pet meni najljubših knjig v letu 2020 in dodala bom še nekaj predlogov, ker dobrih knjig ni nikoli preveč, kajne?




MOJIH 5 NAJLJUBŠIH KNJIG LETA 2020 (ni nujno, da so ravno po vrstnem redu, ker se me je vsaka dotaknila na poseben način)


1. FREDRIK BACKMAN: TESNOBA DO ROBA (Mladinska knjiga, 2020)



Tesnoba do roba je nenavadna, smešna, predvsem pa ganljiva zgodba o ropu banke, ugrabitvi in roparju, ki po izpustitvi talcev izpuhti neznano kam. Vendar pa ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Kaj se je dogajalo v stanovanju in kaj ima s tem zajčja glava? Preplet različnih človeških usod, ki jim je skupen občutek tesnobe, avtor splete v zaporedje hudomušnih in resnih, tudi presunljivih zapletov. Zaljubila sem se v te nepopolne like, v samo zgodbo, v avtorjev izbrušen jezik. Na kratko: zgodba je zelo lepa, melanholična, a tudi topla, čustvena in grenka zgodba, ki navduši.


2. KATE ELIZABETH RUSSELL: MOJA TEMNA VANESSA (Učila, 2020)


Ta knjiga me je pustila povsem izčrpano. Že dolgo nisem brala tako temačne in provokativne knjige, ki odpira bolečo temo o spolni zlorabi. Zgodbo sem brala z nelagodnim občutkom, kot bi imela v trebuhu svinec. Glavna junakinja Vanessa se je primorana soočiti s svojo preteklostjo, ko je njen nekdanji karizmatični učitelj angleščine Jacob Strane obtožen spolne zlorabe. Kot petnajstletnica je bila Vanessa zaljubljena vanj in je verjela, da je njena velika ljubezen. Med njenimi spomini iz preteklosti se razkrije prava šokantna resnica učiteljeve manipulacije in spolne premoči nad naivno in zaljubljeno najstnico. Težko branje. Resnično dober prvenec!


3. STEPHEN KING: ZELENA MILJA (Založba Fun, 2000)


Od Kinga sem prej prebrala le eno knjigo (Cujo), zato sem šla v branje Zelene milje bolj na »slepo«. Hitro sem ugotovila, da mi je zgodba zelo všeč in še preden sem dojela, sem na dušek prebrala že pol knjige. Na koncu sem ostala brez besed zaradi njene izjemnosti, oči pa sem imela povsem solzne. Dogajanje je postavljeno v kaznilnico Cold Mountain, na oddaljen hodnik celic, imenovan »Zelena milja«, kjer zaporniki čakajo na usmrtitev z električnim tokom. Nekega dne se pojavi zapornik John Coffey, obsojen zaradi posilstva in umora dveh deklic. Kaj se je v resnici zgodilo in kdo je sploh Coffey? Ko že misliš, da veš odgovore, zgodba postreže z drugačnim zasukom in razpletom. Presunljivo, pronicljivo in odlično branje!


4. TARA WESTOVER: OSVOBOJENA (Mladinska knjiga, 2020)


Včasih se nam zdi naša izobrazba samoumevna, da pozabljamo na dejstvo, kako si nekateri resnično želijo, da bi lahko hodili v šolo ali na fakulteto, a zaradi različnih okoliščin ne morejo doseči svojih sanj. Ena od takšnih bi bila lahko tudi Tara Westover, če ne bi vzela vajeti v svoje roke in dosegla posebno zmago ter osvoboditev izpod očetovega verskega fanatizma. Lahko si predstavljate moj začuden obraz, medtem ko sem brala, kaj je avtorica preživljala v domačem okolju, kjer otroci niso imeli celo rojstnega lista! Tudi nasilje ni bilo redko, strah pred družbo in vera v bližajoči se konec sveta pa sta Tarinega očeta spremenila v fanatika. Tara se kljub težkem otroštvu z veliko mero vztrajnosti na svojo pest prebije do sprejemnih izpitov na fakulteti. Danes je doktorica zgodovine. Njeni spomini se berejo kot filmska zgodba, hkrati pa nas Tarina zgodba opominja na pomembnost izobrazbe, ki nudi veliko večjo svobodo, kot mislimo.


5. SYLVIA PLATH: STEKLENI ZVON (Mladinska knjiga, 2011)


Bojevanje s svojimi demoni je zelo težek boj, saj te lahko pojedo od znotraj, tako, da si lahko sam sebi največji sovražnik. Sylvia Plath, pesnica in pisateljica, se je dolgo bojevala z depresijo, a je na koncu, stara komaj 30 let, izgubila bitko in storila samomor. V svojem edinem romanu z avtobiografskimi elementi (izšel je le mesec pred avtoričino smrtjo) opisuje zgodbo mlade, nadarjene in lepe Esther Greenwood, ki želi postati pisateljica. Ko doživi zavrnitev na pomembnem pisateljskem natečaju, jo to pahne v depresijo, ki jo spremlja vse do konca zgodbe. Njeni opisi krutih zdravljenj, s katerimi so včasih zdravili duševne bolezni, so presunljivi, še posebej šok terapije, ki so bile v tistem času nekaj vsakdanjega. Brezčasna (moderna) klasika! 



+ DODATNI KNJIŽNI NASLOVI, KI SO ME PREPRIČALI (nekaj knjig je v angleščini):


1. STEPHEN KING: POMLAD, POLETJE, JESEN IN SMRT (izjemna poslastica štirih zgodb za vse ljubitelje Stephena Kinga, zelo dober prevod)


2. ELLI H. RADINGER: MODROST VOLKOV (volkovi so skrivnostne zveri, a se lahko marsikaj naučimo od njih in v določenih stvareh si nismo tako različni)


3. MADELINE MILLER: CIRCE (zgodba o čarovnici Kirki, grška mitologija, obeta se tudi prevod pri založbi Sanje)


4. LIV STRÖMQUIST: PREPOVEDANI SAD (risoroman o ženskem spolnem organu, domiselni stripi prikažejo vse od zgodovine ženske spolnosti z vsemi predsodki in vse do raziskovanja ženskega telesa)


5. MATTHEW WALKER: ZAKAJ SPIMO: MOČ SPANJA IN SANJ (priročnik, ki navaja zanimiva in koristna dejstva o spanju in sanjah)


6. MAURIEL SPARK: ZLATA LETA GOSPODIČNE JEAN BRODIE (kratek, a odličen roman o vprašljivem vplivu karizmatične učiteljice na učenke)


7. SEBASTIAN FITZEK: TRIINDVAJSETI POTNIK (napeta in spretno napisana kriminalka, ki se odvija na križarki)


8. VEČ AVTORIC: NEPOZABNE (zbirka zgodb o slovenskih ženskah, ki so rušile stereotipe in predsodke)


9. ALENKA KESAR: DRUGA ŽENA (iskrena in ganljiva izpoved o ločitvi in novi ljubezni)


10. JURE GODLER: CASINO BANALE (satirična kriminalka z obilo bizarnih zapletov, hitro berljiva)


11. SABINA ŠTRUBELJ: HOTEL LAVANDA 2: POSLEDNJA SKRIVNOST (romantika in skrivnosti med sivkinimi nasadi)


12. TADEJ GOLOB: DOLINA ROŽ in VIRUS (tretji in četrti del kriminalne serije, napetost se stopnjuje)


13. JOHN WILLIAMS: STONER (bolj kot dogajanje je pomembna človekova notranjost, gost in lep stil pisanja)


14. MARKUS ZUSAK: FANT, KI JE POSTAL MOST (posebna zgodba o odraščanju petih bratov in življenju samem)


15. TAYLOR J. REID: THE SEVEN HUSBANDS OF EVELYN HUGO (fiktivna pripoved o nekdanji hollywoodski zvezdnici s kopico škandalov in s presenetljivim razpletom)


16. CHRISTELLE DABOS: SPOMIN BABILONA (celotna serija je izvrstna, mladinska fantazija, drugačna, jezik je zelo lep)


17. MARKO RADMILOVIČ: KOLESAR (slovenska kriminalka s pridihom zgodovine in z naveličanim profesorjem v glavni vlogi)


18. ALENA MORNŠTAJNOVA: HANA (zgodovinski roman, pretresljiva zgodba o izgubi in trpljenju)


19. DAPHNE DU MAURIER: REBEKA (drama, poroka med bogatim vdovcem in mladim dekletom, velika hiša, grozljive skrivnosti)


20. CASSANDRA CLARE: CHAIN OF GOLD (prvi del serije, mladinska fantazija, demoni in druga fantazijska bitja)



Komentarji

  1. Svojemu bivšemu ljubezenskemu partnerju sem naredil, da se vrne k ljubezni in mi zaupa bolj kot kdaj koli prej. Vse življenje si nisem nikoli mislil, da bi urok za ljubezensko začaranost lahko vrnil mojega bivšega ljubimca Antona, dokler me prijatelj ni predstavil pravega uroka, preden sem se obrnil na nekaj urokov, da bi mi pomagali, a vedel sem, da bi mi lahko pomagali, so vsi zahtevali več denarja, dokler nisem sledite preprostim navodilom dr. igbinocia preko njegove osebne številke WhatsApp +12162022709 ali Viber +12066713285, lahko sem ga komuniciral in poklical ter dobil od njega takojšnjo pomoč, da bi obnovil ljubezen in srečo mojega zakona Drigbinovia. obnoviti izgubljeno ljubezen ali obnoviti prekinjeno razmerje in ločeni partner se lahko vrne k ljubezni je možno, ker mi deluje v roku 3 dni, moj bivši ljubimec me je poklical po telefonu, da se opravičim in trenutno živiva skupaj v ljubezni in sreči ti lahko dosežete tudi njegov e-poštni naslov na doctorigbinovia93@gmail.com Hvala Drigbinovia za njegove nadarjene moči hvala, ker ste si vzeli čas in prebrali moje pričevanje?

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Citati o knjigah in branju

DARILA ZA LJUBITELJE KNJIG

Sabinine najljubše knjige leta 2018