KUPOVANJE KNJIG – DA ALI NE?



Pozdravljeni knjigoljubi! :) 

Kot verjetno veste, Slovenci nismo ravno navdušeni nakupovalci knjig, pa tudi sicer se branje (zlasti pri mladi generaciji) izgublja v poplavi virtualnih všečkov, pametnih telefonov in družbenih omrežij. Problem (ne)kupovanja knjig pa ni omejen zgolj na človeški faktor, temveč se veže tudi na druge dejavnike. Naštela bom le nekaj poglavitnih.

Prvič;

KNJIGE SO DRAGE ZA SLOVENSKE RAZMERE. Res je slovenski trg majhen in zaradi tega nasičen z založniško konkurenco, da o stroških izdaje knjige ne govorim, vendar to ne spremeni dejstva, da visoka cena še vedno ostaja velik problem. Marsikateri bralec si ne more privoščiti nakupa trde vezave, ker se mu kar zvrti v glavi zaradi cene.

Drugič;

PRAVOPISNE NAPAKE IN SLABI PREVODI. Žal to področje še naprej zelo šepa. Včasih je stanje naravnost katastrofalno. Halo, lektorji, kje ste? Napake je seveda delati človeško, ampak ko v določeni knjigi najdeš kup nedoslednosti, te tak način ravnanja s tekstom odvrne od branja.

Tretjič;

OMEJENA IZBIRA KNJIG NA TRGU. Zato berem in kupujem angleške knjige. Pika.

Četrtič;

ZALOŽBE PREVEDEJO LE PRVO ZGODBO ALI NEKAJ KNJIG IZ SERIJE, NATO PA NEHAJO. To me zelo, zelo jezi. Pa ne moreš ravno nehati tam, kjer se je zgodba šele dobro začela. V redu, vem, da je problem v prodaji knjig in s tem povezanih stroškov, vseeno pa ostane občutek grenkobe in razočaranja, saj se pred našimi očmi razgrne paleta vprašanj, ki ostajajo (žal) neodgovorjena.

Seveda sem prikazala zgolj nekaj primerov.

Sama rada nakupujem knjige in mislim, da sem letos v številu celo presegla sama sebe, saj sem čisto zapolnila svoje police. Ah, knjig na policah ni nikoli preveč, pri policah pa je ravno obratno.

To pa je že druga zgodba. :)  


                                                    Slika je vzeta z mojega Instagrama. 


Komentarji

  1. Super razmišljanje,ki je podoben oz. v tem primeru isti kot moj. Čeprav kot veš,vsak bo svoje zagovarjal..kupec svoje-založba svoje..ampak nekako je treba ceno tudi upravičiti a ne? v naši ljubi državici pa to pravilo ne velja ravno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam z vsem, najbolj pa z četrto trditvijo. Sem čisto besna, ko mi je neka knjiga zelo všeč in ni nadaljevanja 😠.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi jaz razmišljam nekako tako. Se strinjam v vseh točkah :) Letos sem se zelo trudila, da sem omejila kupovanje knjig, ker preprosto nimam več prostora in kaj potem narediti s knjigami, ki jih ne želim odbržati pa tudi ne vem.
    Sledim pa še enemu pravilu: če imajo knjigo v knjižnici, si jo izposodim in če mi je bila res res všeč, si jo nato kupim.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Citati o knjigah in branju

Sabinine najljubše knjige leta 2018

DARILA ZA LJUBITELJE KNJIG