Pokliči me po svojem imenu (A. Aciman)


Pokliči me po svojem imenu/ Call Me By Your Name (Andre Aciman)


Pozdravljeni dragi knjigoljubi!

Najprej bi se rada opravičila za svojo odsotnost. Šele sedaj sem videla, da nisem napisala prispevka že kar nekaj mesecev. Od februarja? Od marca? Pojma nimam. Resnica je, da nisem imela ne volje in ne energije za pisanje knjižnega bloga, da ne govorim o tem, da nisem vedela, o čem naj pravzaprav sploh pišem. V glavnem, upam, da bom tokrat bolj pridna, česar pa seveda ne morem zagotoviti. Navdih je ali pa ga ni. Za današnjo objavo sem se odločila, da jo bom posvetila romanu, ki me je v tem mesecu najbolj navdušil in prevzel, po njem pa je posnet tudi čudovit film, ki sem si ga potem pogledala dvakrat, ne le enkrat. Zelo redko so mi všeč filmi, posneti po knjigi, a tu je izjema.
Letos sem že prebrala kar nekaj (in med njimi kar dosti zelo dobrih) knjig, ampak Pokliči me po svojem imenu pisatelja Andreja Acimana je nekaj posebnega.

 »Pokliči me po svojem imenu in jaz te bom poklical po svojem.«

Moje asociacije na knjigo:  Nostalgična. Senzualna. Prebujajoča. Osvobajajoča. Iskrena. Pikra. Nežna. Otožna. Ganljiva. Polna skritih pomenov (breskev). Inteligentno napisana. Čudovita.

»Je bolje spregovoriti ali umreti?«

Zgodba Pokliči me po svojem imenu je postavljena kot spomin glavnega junaka na dogajanje v času poletnih počitnic nekje v Italiji (80. leta prejšnjega stoletja). 17-letni Elio je zelo bister, sicer pa sramežljiv najstnik, ki rad bere, plava in se druži s prijatelji. Ko v družinsko poletno rezidenco pride na nekajtedenski oddih Oliver, 24-letni Američan, Elio začne čutiti stvari, ki jih poprej ni. Plaši ga, ker se v njem prebuja skrito poželenje. Svoja čustva vse težje skriva, vendar pa jih naposled Oliverju prizna. Ta na zunaj deluje hladnokrvno, vendar je v resnici tudi on sramežljiv in negotov, kar se čuti v njegovem (zadržanem) odzivu na Elijevo priznanje. Ko s prvimi poljubi pridejo na plan njune skrite želje in hrepenenje, fanta vzplamtita kot ogenj, ki ga ni mogoče zaustaviti. Golota se prepleta s sramom, plahost z drznostjo, ljubezen s prijateljstvom in nežnost z žalostjo.
Čudovito in globoko branje!

Roman Pokliči me po svojem imenu nam je dal tudi zelo lep in nostalgičen film, ki nas vrne v čas razposajene mladosti in prvih ljubezni. Toplo priporočam ogled, Armie in Timothee sta izvrstno odigrala glavni vlogi!


                                                                                Foto: osebni arhiv. Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sabinine najljubše knjige leta 2018

POLETNO BRANJE 2019

Ljubezen: je res pogubna ali pač ne?