BRALKA POTUJE: PRAGA


Praga (ali Praha) je glavno mesto na Češkem in leži ob mogočni reki Vltavi. V njej sem bila dvakrat; prvič za vsega tri dni, drugič pa za cel teden. Zelo verjetno se bom še vrnila, saj me je mesto povsem očaralo s svojo zgodovino, kulturo in arhitekturo. Resnično ima poseben čar. Ste že slišali za znameniti praški grad s prečudovito stolnico svetega Vida? Kaj pa Karlov most? Staromestni in Venčeslavov trg? Izjemna astronomska ura? Grad Višegrad? Morda samostan Strahov s prelepo knjižnico? Petrinski hrib z razglednim stolpom? Kaj pa sloviti pografitiran Lennonov zid? Ne boste verjeli, najde se celo enosmerni prehod za pešce skozi tesno uličico s semaforjem. Ste vedeli, da se v Pragi najdejo sledi Plečnikovega dela? Po njegovi zamisli je nastala cerkev Srca Jezusovega, sodeloval pa je tudi pri prenovi Hradčanov (sedanji sedež češkega predsednika). In jasno, tudi pivo je del mestnega vzdušja. :)  Ni presenetljivo, da Praga privablja množice turistov z vseh koncev sveta.
O mestu in njegovih znamenitostih bi se lahko razpisala na dolgo in široko, ampak nisem za to tukaj. Ker je to knjižni blog, bo ta prispevek namenjen raziskovanju knjižnih kotičkov v Pragi, če vas bo kdaj tja vodila pot. :)
Kar se tiče češke književnosti, zagotovo velja omeniti Franza Kafko, Milana Kundero, Antonina Sovo, Karla Čapka in Jaroslava Haška, če naštejem le najbolj tiste znamenite. V Pragi je veliko znamenitosti, posvečenih zlasti Franzu Kafki, kot so  muzej, spomenik in rekonstrukcija rojstne hiše (ni original, ker je hiša pogorela in je od nje ostal le vhod). Kafka je sicer pokopan izven centra na judovskem pokopališču Olšanske Hrbitovy (družinski grob), ki ga lahko tudi obiščete.
Kar se tiče praških knjižnih kotičkov, predlagam, da si ogledate spodaj sledeče predloge:


1. SAMOSTAN STRAHOV IN SAMOSTANSKA KNJIŽNICA


Kje? Strahovske nadvori 1/132, 11800 Praha 1 (blizu je recimo Petrinski hrib)
Cena? Vstopnina samo za knjižnico Strahov znaša za odrasle 120 CZK (čeških kron) in za družine 200 CZK. Če pa si želite zraven ogledati še galerijo, potem celotna vstopnina znaša 200 CZK, za družine pa 300 CZK.
Opozorilo! Za slikanje knjižnice Strahov je potrebno doplačati 50 CZK, za snemanje pa 100 CZK.  Za slikanje galerije + knjižnice je treba doplačati 80 CZK, za snemanje pa 150 CZK.

Samostan in njegova knjižnica sta nastala v 12. stoletju. Že arhitektura je sama po sebi zanimiva, zagotovo pa je turistično najbolj oblegana knjižnica, razdeljena na filozofski in teološki del. V živo je videti še lepše, kot je na slikah in razglednicah.




2. PRAŠKA MESTNA KNJIŽNICA



Kje? Marianske nam. 98/1 (v bližini se nahaja Klementinum, narodna knjižnica – te nisem obiskala. Baje tu slikanje ni dovoljeno.)

To res impresivno in čudovito skulpturo iz knjig je ustvaril slovaški umetnik Matej Kren. S pomočjo zrcal je ustvaril vtis, da segajo knjige v neskončnost.
Poleg knjižnega stolpa predlagam, da si ogledate še samo knjižnico. Ne bo vam žal.


3. KNJIGARNA (KNIHY) DOBROVSKY


Kje? Knjigarn je več. Jaz sem bila v knjigarni na ulici Vaclavske nam. 782/22.

Je potrebno dodati kaj več? Napasite si oči na knjigah. Mogoče vas bodo navdušile nad češkim jezikom, nikoli se ne ve. :)




4. NARODNA TEHNIČNA KNJIŽNICA PRAGA



Kje? Technicka 2710/6

To je zelo moderna, barvita in tiha knjižnica (no, vsaj tak občutek sem dobila ob obisku). Študentje se lahko učijo v posebnih „tihih sobicah“, na voljo imajo ogromno gradiva, računalnike in vse drugo. Kot obiskovalec dobiš na vhodu neke vrste vstopnico (en zastonj ogled), saj imajo študentje svoje izkaznice.



5. KNJIGARNA Z ANGLEŠKIMI KNJIGAMI „BUDGET BOOKS“


Kje? Lazarska 1

Če boste iskali v Pragi angleške knjige, vam toplo priporočam simpatično knjigarno Budget Books. Tu najdete več kot 2000 naslovov.


6. ANTIKVARIAT SPALENA



Kje? Spalena 110/53

Eden izmed mnogih značilnih praških antikvariatov.


7. PREMIKAJOČA SE GLAVA FRANZA KAFKE (skulptura)

                     

Kje? Charvatova.


Vrtljiva glava Franza Kafke? Kako odbito se to sliši, kajne? :) Vendar zagotavljam, da je ta skulptura še kako resnična.


ZA ZAKLJUČEK:  Praga ponuja res ogromno znamenitosti in skritih biserov. Če vas pot zanese kdaj tja, si dajte duška pri raziskovanju starega mestnega jedra, kulture, značilne hrane, dobrega piva, knjig in skritih ulic, ki ponujajo še več kot tiste glavne. Tudi, če se odpravite nekoliko ven iz centra, zagotavljam, da vam ne bo žal. Lahko si ogledate še ZOO, parke, greste po različnih urejenih sprehajalnih poteh in tako naprej. Naj vas pri tem spremlja tudi kakšna dobra knjiga. :)

*VSE SLIKE SO VZETE IZ MOJEGA OSEBNEGA ARHIVA.*

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Citati o knjigah in branju

DARILA ZA LJUBITELJE KNJIG